Gå til sidens hovedinnhold

Kongress til Vågå

Artikkelen er over 4 år gammel

Internasjonal kongress legges til Vågå.

Norsk Kulturarv har blitt utfordret til å arrangere den årlige SAPERE International-kongressen.

– Dette er en kjempesjanse for Nord-Gudbrandsdal som matregion, sier kommunikasjonssjef Tor Valdvik i Norsk Kulturarv.

– En anerkjennelse

På kongressen, som er lagt til Bessheim, vil det delta mellom 30 og 40 av Europas ledende forskere på hvordan mat, smak og ernæring skal integreres i skolen og barnehage.

– Vi ser på dette som en kjempemulighet fot Norsk Smaksskule til å styrke vår posisjon som Norges ledende institusjon innen formidling av kunnskap knyttet til smak og barn, sier Valdvik. Han mener det er en anerkjennelse at Norsk Kulturarv nå har blitt utfordret til å arrangere den årlige kongressen.

Store ringvirkninger

Norsk smaksskule har de siste tre årene kurset 330 lærere og barnehaglærer i hvordan man kan bygge holdninger og skape positive atferdsmønster hos barn knyttet til smak. Dette har aktivisert om lag 50.000 barn og unge over hele landet. Inneværende skoleår regner Norsk Kulturarv med å aktivisere opp til 25.000 barn og unge i 18 fylker. Valdvik mener derfor at barnehager og skoler må være en viktig del av kongressen.

– Det er ønskelig å koble på barnehager og skoler. Det er tross alt de som sitter på de viktige erfaringene og de som er med på å sette det hele ut i livet, sier han.

Internasjonal oppmerksomhet

Norsk Smaksskule har det siste året opplevd å få internasjonal oppmerksomhet. Nylig deltok Norsk Kulturarv på et seminar i regi av Universitetet i Aalborg hvor de holdt foredrag om sine erfaringer fra Norsk Smaksskule.

– Dette er en fjær i hatten til alle som dem som har lagt ned en viktig innsats for smaksskolen, sier Valdvik.

Planlegging

Kommunikasjonssjefen opplyser at arbeidet med den internasjonale kongressen i Vågå er på planleggingsstadiet. Det er gjennom samarbeidspartneren NOFIMA Norsk Kulturarv har blitt koblet på det internasjonale forskningsnettverket SAPERE International, som jobber med smaksutdanning i Europeiske skoler med fokus på sanser, smak og mat.

– Kongressen vil i arrangere i samarbeid med NOFIMA på ÅS og Einar Risvik, en av Norges ledende forskere på mat og smak, sier Valdvik. Det er ikke satt noen dato for når kongressen skal arrangeres.