Vågå- en god plass å vokse opp

Av
DEL

LeserbrevFor ett år siden flyttet jeg, mann og barn tilbake til Lalm, etter å ha bodd 6 år i Oslo og omegn. Jeg ønsket å flytte tilbake nettopp fordi her er det gode minner, familie, gode relasjoner og ikke minst flott natur for mitt barn å vokse opp i.

Når jeg selv var yngre var det mange ting jeg ikke tenkte over eller brydde meg om, som jeg nå ser å sette pris på og ta vare på. Jeg så ikke viktigheten av felleskap og samhold, og jeg brydde meg ikke nevneverdig om barnehagen eller skolen på Lalm skulle bli borte. Jeg tenkte på den tiden ikke over behovet for SFO, og er det egentlig så viktig om folk flytter fra Lalm? Men nå, etter selv å ha fått barn, så ser jeg viktigheten. Hva skulle Lalm vært uten felleskapet, dugnadsånden, barna og skolen?

Jeg ser også nå viktigheten av at barna får vokse opp i, bli kjent med og oppleve sin egen grend. Jeg husker vi gikk fra barnehagen og skolen opp til Gapahuken for å grille, vi gikk turer i skogen ved Idrettsplassen for å se på kampesteiner, og ikke minst var vi i Kvennberget og lærte om kvernsteiner og gammel industrihistorie fra Lalm. Dette anser jeg som verdifullt å ha med seg, man lærer å kjenne sin egen grend, og man får oppleve og lære om hva egne oldeforeldre og tippoldeforeldre jobbet med og gjorde for Lalm og bygda. Slike opplevelser tenker jeg det er veldig viktig at barna på Lalm får, noe jeg tror de vil gå glipp av dersom barnehagen og skolen ikke får bestå. Jeg vil derfor jobbe for at barnehagen og skolen på Lalm skal bestå, så lenge som mulig.

I dagens kostbare samfunn er det også et uskrevet krav om at begge foreldre i en familie må jobbe for at hverdagen skal gå rundt, mens vi samtidig skulle vært hjemme og tatt oss av hus og barn. Når vi i praksis ikke kan gjøre dette, så er det svært viktig at vi har tilbud om SFO, før og etter skoletid for alle som har behov, og da SFO med god kvalitet. Kvalitet er nettopp et nøkkelord jeg setter svært høyt. Det er viktig for meg å få frem at mitt ønske om at barnehagen, skolen og ikke minst SFO på Lalm skal bestå, ikke skal gå på bekostning av kvalitet. Barna våre fortjener kun det beste – kvalifisert personell, utdannede pedagoger og lærere, og ikke minst at assistentene som blir satt til å veilede og hjelpe de som trenger det mest er godt skolerte og har god faglig kompetanse. Hvordan kan man evne å veilede og rettlede et barn som strever med å tolke lek og sosiale relasjoner, dersom man selv ikke vet hva dette handler om? Hvordan skal man vite å håndtere utagering, sinne og frustrasjon dersom man selv ikke forstår betydningen av at det ikke finnes vanskelige barn, bare barn som har det vanskelig?

Avslutningsvis vil jeg presisere at vi må alle bidra for å gjøre Lalm til en attraktiv plass å bo, en god og trygg plass å vokse opp - med barn og ungdom som har sunne og gode verdier i livet. Vi må være en inkluderende grend, fri for mobbing, der alle er velkomne, føler seg like mye verdt, og at alle - uansett om man ikke er som alle andre - har noen som stiller opp, og at alle føler at de hører hjemme på Lalm. For at vi skal klare dette må vi alle bidra, små som store. Vi må fortsette å ha gode ildsjeler som gjør det lille ekstra, vi må stille opp på dugnad og arrangement, og vi må vise at vi er stolte av det vi har og av grenda vår. Man kan ikke sitte hjemme i sofaen og forvente, eller irritere seg over at ting skulle vært gjort på en annen måte. Vi må bidra inn i Vellet og inn i Arbeiderlaget. Det er vår felles oppgave å skape et godt Lalm i fremtiden, og bidra til at den fine grenda vår består, i mange, mange år fremover.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags