– Litt tilfeldig, sier daglig leder Anita Koot om hvordan Aktiv Otta ble til.

De fire som starta opp treningssenteret er Anita Koot, Christine Guttormsen, Kristin Knutsen Didriksen og Kjersti-Oline Speikland.

Hadde bestemt seg

Koot forteller at både hun og Kristin Knutsen Dikriksen hadde gruppetrening for Otta IL i gymsalen før treningssenteret ble en realitet.

– Vi prata om at det skulle vært et treningssenter på Otta, sier Koot.

Kjersti-Oline Speikland var nyutdannet som fysioterapeut og jobbet på Otta Fysikalske Institutt. Der fikk hun høre om tankene til Koot og Dikdriksen.

– Min innfallsvinkel var at jeg syntes det mangla noe etter at folk var ferdig behandla hos fysioterapeut, sier Speikland.

Koot og Didriksen hadde bestemt seg for at de ønsket å starte et treningssenter, men mangla kapital.

– Jeg og Christine Guttormsen bor i samme nabolag, og var på sankthansfest. Da snakka jeg om at jeg og Kristin hadde bestemt oss for å satse, men mangla kapital. Så ble Guttormsen med, sier Koot.

I august 2005

Dette var i 2004. De begynte å se seg om etter lokaler på Otta. Lokalene der Aktiv Otta holder til ble ledige, og oppussing starta høsten 2004.

– Huseierne pusset opp. Vi fikk lov til å si hva vi trengte. Vi hadde egentlig ikke peiling på bygg, men var interessert i trening, ler Koot og Speikland.

27. august 2005 åpnet de fire damene dørene til treningssenteret Aktiv Otta.

De første årene ble økonomisk krevende. I 2008 ble Camilla Smidesang med på laget.

– Hun ville være med og satse. Vi var teknisk konkurs. Vi måtte ta en stor runde med leverandører, og gå inn med egne midler. Vi økte aksjekapitalen, sier Koot, og legger til at de også har gjort det to ganger til senere.

En indre «drive»

I løpet av de 15 årene har de vært opptatt av at de stadig skal utvikle seg.

– Det handler om at en har en interesse og en indre «drive», sier Koot engasjert.

Hun anslår at de har brukt rundt en halv million kroner på kompetanseheving i løpet av årene de har holdt på. Årlig er de på treningssamling på Norges idrettshøgskole. Flere av instruktørene har tatt individuelle kurs og utdanning der. Treningssenteret har også interne kurs.

– Vi ønsker å utvikle oss. Vi har formet oss etter trender, og prøver å ligge i forkant av trender, sier Koot.

Speikland mener at med fornyelse hele tida går man seg ikke fast.

– Det er noen standardting som ligger i bunnen, men vi har fornyelse hele tida.

– Det er det som gjør det interessant – det å få utvikle seg, mener Koot.

Framtida

Idag har treningssenteret ni navn på instruktørlista, en vaktmester, en i resepsjonen og innleide folk på renhold. Koot har full stilling som daglig leder – resten har deltid eller timebasert. Koot forteller at bedrifta i dag har solid økonomi.

– Vi har funnet ei drift som gjør at det er en bra flyt også i lavsesong, sier hun.

Overskudd er for aller mest investert i bedrifta.

På utvida styresamlinger i bedrifta opereres det med femårsplaner. Når Koot ser fem år fram i tid fra i dag, tror hun de driver med omtrent som i dag.

– Med de justeringene som er nødvendige for å gjøre oss interessante.

– Magisk

I løpet av 15 år har de hatt mange innom på trening. Koot forteller at på ei middels uke har senteret 500 treningstimer.

De er opptatt av at trivsel og trening går hånd i hånd.

– Her har folk møtt hverandre og blitt kjærester, fått nye venner og hatt store livsstilsendringer. Det er magisk å få være med på, sier de.