På Amfi Otta er nå Kafe Kos stengt grunnet smittevernhensyn. Tre-fire av butikkene holder også stengt, på grunn av bemanningsproblemer.

– Vi tar det en dag av gangen, så går det seg sakte med sikkert til igjen, forteller senterleder Tove Myhren.

Annet bevegelsesmønster

På kjøpesenteret midt i Otta sentrum bruker det å være fullt av folk som sitter på benkene som er plassert rundt i gangene.

Torsdag formiddag var det ikke en eneste person å spore på benkene.

– Det ser ut til at det har gått opp for folk nå. Det har vært mye informasjon på kort tid og vanskelig å følge med på alt. Nå virker det som at alle har fått med seg hvordan de skal agere, uttaler Myhren.

Senterlederen har observert endringer i hvordan folk oppfører seg i butikkene.

– Jeg har lagt merke til at kundene har et annet bevegelsesmønster. De holder avstand og er flinke til å bruke hånddesinfeksjonen som er plassert ved inngangene til både apoteket og dagligvarebutikken. Ved kassene der er det også satt opp streker som viser en meters avstand.

Lite hamstring

Myhren forteller at de på kjøpesenteret ikke har hatt problemer med at folk har hamstret varer.

– Jeg er stolt av at vi ikke har hatt store problemer med hamstring. Samtidig er jeg glad for at kommunen og bedrifter kom tidlig på banen med handlehjelp. Det er stadig flere butikker og spisesteder som henger seg på. Det er viktig at den muligheten er der, og det viser at lokalsamfunnet fungerer i kriser. Folk må ikke være redde for å ta kontakt ved behov for handlehjelp. Om de sitter i karantene eller ikke kommer seg ut av andre årsaker, som for eksempel eldre som sitter alene, folk i risikogruppa og så videre. Her hjelper vi hverandre gledelig.