Det sier 1.-klassingene Sanna og Alina.

De var blant elevene ved Otta skole som nylig hadde besøk av Den kulturelle skolesekken Innlandet og utøvere fra Stiklestad Nasjonale Kultursenter, som framførte forestillingen/fortellerstunden «Gutten som ble hele Norges Olav den hellige».

Og jentene forteller at fortellerstunden var litt skummel.

– Det var litt skummelt, siden de hadde et ekte sverd, sier jentene.

Men, den var samtidig både bra, artig og lærerik. De synes det er fint å ha slike forestillinger på skolen.

– Vi lærte at øksa i riksvåpenet er Olav sin øks og at det ble forbudt å tro på de gamle gudene, sier de.

Turne i Innlandet

Museumspedagoger fra Stiklestad Nasjonale Kultursenter reiser i disse dager rundt på skoler i Innlandet, i regi av Den kulturelle skolesekken Innlandet, og forteller om vikingtiden og historien til Olav Haraldsson. Utøverne veksler mellom fortellerform og rollespill, der de spiller ut ulike situasjoner.

På turneen besøker de både Otta skole, Heidal skule, Lalm skule og Vågåmo skule.

– Vi synes det er artig å reise rundt i Innlandet i fem uker og formidle Olavs historie til 1.- til 4.-klassinger. Vi koser oss masse, sier museumspedagogene Lars Børre Hallem og Sandra Paulsen Storhaug.

Forestillingen er laget av Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

Vikingtiden og Olav den hellige

Det var en engasjert og nysgjerrig gjeng 1.-klassinger som deltok på den første fortellerstunden på Otta skole, og flere svarte ja på spørsmål om de hadde hørt om Stiklestad og Olav den hellige før.

I løpet av omtrent 45 minutter fikk elevene høre om blant annet begravelsesskikker i vikingtiden, historien om da Olav Haraldsson ble født og om oppveksten hans.

De fikk også høre om de gamle gudene, vikingtokter, at Olav blir konge, innføringen av kristendommen i Norge, slaget ved Stiklestad i 1030 og hva som skjer etter Olav dør.