Folkehelseinstituttet: Venter influensatopp i februar

Artikkelen er over 1 år gammel

Årets influensatopp er ventet i februar. Barn under fem år og yrkesaktive regnes som mest utsatt.

DEL

I løpet av jula økte influensaaktiviteten. Folkehelseinstituttet tror at antall syke vil fortsette å øke og at det trolig vil ta noen uker før utbruddet når sitt toppnivå. Dette går fram av årets scenariorapport. I begynnelsen av hver influensasesong publiserer Folkehelseinstituttet en rapport hvor det mest sannsynlige scenarioet for året influensautbrudd blir presentert.

Eldre mindre mottakelige

Siden det i år er influensa A (H1N1) som dominerer, tror Folkehelseinstituttet at flere av dem som blir syke vil være barn under 5 år og voksne i yrkesaktiv alder.

De eldste er av forskjellige årsaker mindre mottakelige for A (H1N1)-viruset, men gjerne mer mottakelige for A (H3N2)-virus. Dermed kan det også på steder der A (H1N1) dominerer hos barn og voksne i yrkesaktive alder, i stor grad være A (H3N2)-virus som dominerer hos de eldre, skriver Folkehelseinstituttet i statusoppdateringen.

Rekordmange vaksinerte denne vinteren

Det har aldri tidligere blitt distribuert så mange doser influensavaksine i Norge som i år. Antall doser har økt med opp mot 60 prosent siden 2016/17-sesongen og nær en halv million nordmenn er allerede vaksinert. Over 300 000 av disse er 65 år eller eldre, noe som tilsier at dekningen blant de eldste allerede nå ligger på 35 prosent som er over dekningen på 34 prosent fra i fjor, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Også vaksinasjonsdekningen blant helsepersonell har økt sammenliknet med forrige sesong, viser tilbakemeldinger fra sykehus. Det gjøres en stor innsats der ute, og det er gledelig at stadig flere helsearbeidere vaksinerer seg, sier rådgiver ved Folkehelseinstituttet Birgitte Klüwer i en pressemelding.

Ikke for sent å ta vaksine, men det haster

Det viktig å vaksinere seg før det blir for mye virus i omløp, da er risikoen for å bli smittet til tross for vaksinasjon lavere. Vaksinen trenger å virke i cirka 14 dager etter at den er satt for å kunne gi den beste effekten. Derfor bør man få det gjort nå.

Artikkeltags