Desember siste frist

Vaksine: Siste mulighet for å starte vaksinasjonen er desember i 2018.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Vaksine: Siste mulighet for å starte vaksinasjonen er desember i 2018. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Artikkelen er over 1 år gammel

Fem år etter at det første årskullet fikk tilbud om HPV-vaksine, har det vært en betydelig lavere forekomst av viruset, viser en studie. Nå haster det for dem som vil benytte seg av tilbudet om gratis vaksine.

DEL

Tilbudet om gratis HPV-vaksine til kvinner født 1991 eller senere er midlertidig og består av tre vaksinedoser gitt i løpet av 6 til 12 måneder.

Siste mulighet for å starte vaksinasjonen er desember 2018.

De som har startet opp innen denne fristen kan bruke første halvdel av 2019 på å fullføre vaksinasjonen, men den siste av de tre dosene må være tatt innen utgangen av juni 2019.

Helsesøter i Sel kommune, Anne Enkerud Lien, forteller at kvinner i målgruppen kan få vaksinen på Otta helsestasjon tirsdager mellom klokken 14 og 15.

– Ta gjerne kontakt med oss for å avtale time eller drop inn på tirsdager.

Også i Vågå tilbyr de vaksinasjon etter avtale.

De fleste blir smittet

Infeksjonen humant papillomavirus (HPV) er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden. De fleste som er seksuelt aktive blir smittet i løpet av livet, oftest i ung alder. Infeksjonen er som regel ufarlig og går over av seg selv, men noen får en vedvarende infeksjon som på sikt kan føre til livmorhalskreft og annen HPV-relatert kreft. Hvert år får om lag 350 kvinner i Norge livmorhalskreft og 60¬-100 dør av sykdommen. Vaksinen kan gi beskyttelse selv om man har debutert seksuelt. Derfor anbefales HPV-vaksine til alle unge kvinner som ikke tidligere er vaksinert.

Nedgang i forekomst

Fem år etter innføringen av HPV-vaksinen ser man stor nedgang i forekomsten av viruset. Dette viser en studie fra Folkehelseinstituttet.

Studien er en del av Folkehelseinstituttets nasjonale oppfølging av HPV-vaksinasjonsprogrammet. Siden 2011 har jenter fra ulike årskull i alderen 17 og 21 år blitt invitert til å delta i undersøkelsene. Mer enn 40 000 jenter har så langt deltatt ved å sende inn en urinprøve.

– Dette er svært gledelige resultater og understøtter funn i flere studier fra andre land om effekten av HPV-vaksinen, sier studiens førsteforfatter Berit Feiring i Folkehelseinstituttet.

Artikkeltags