Økt frykt for atomulykker – nå vil myndighetene ha jodtabletter ut til folket

Av

Kriseutvalget for atomberedskap anbefaler at alle landets kommuner har jodtabletter tilgjengelig for sine innbyggere i gruppene barn og unge under 18 år, gravide og ammende kvinner.

DEL

Hele landetVed utslipp av radioaktivt jod, kan jodtabletter være ett av de beskyttende tiltakene som Kriseutvalget anbefaler. Tablettene skal helst tas innen 4 timer etter eksponering.

Europas kjernekraftverk eldes og risikoen for alvorlige ulykker øker. Ferdselen med reaktordrevne fartøy langs norskekysten er økende. Sannsynligheten for terroraksjoner har også økt. Kriseutvalget for atomberedskap anbefaler at det sentrale lageret av jodtabletter flyttes ut til kommunene.

Helsedirektoratet har i dag om lag 2 millioner tabletter på lager i Oslo. Alle kommuner har anledning til å henvende seg til direktoratet og få tilsendt jodtabletter til målgruppene til fraktkost.

Kriseutvalget for atomberedskap vil om nødvendig gi anbefaling om å ta jodtabletter etter en atomhendelse. Jodtiltak vil i de fleste tilfeller iverksettes i kombinasjon med anbefalinger om innendørsopphold. Risikoen for å få kreft i skjoldbruskkjertelen etter å ha vært utsatt for radioaktivt jod er størst hos barn og unge under 18 år, gravide og ammende. Det er derfor bare disse gruppene som er anbefalt å ta jodtabletter etter å ha vært utsatt for radioaktivt jod i luft, mat og/eller drikke. Tilskudd av naturlig jod blokkerer opptaket av radioaktivt jod og forebygger kreft i skjoldbruskkjertelen. Jodtabletter beskytter bare mot radioaktivt jod, og ikke mot andre radioaktive stoffer. Tabletter bør være tilgjengelig der barn og unge oppholder seg på dagtid, f.eks. skoler og barnehager. Det melder Fylkesmannen i Oppland i en pressemelding.

Artikkeltags