Historiske feilvurderinger

Av
DEL

Leserbrev


Jeg velger å følge opp mitt forrige innlegg med noe som historien har lært oss; verden forbedres ikke eller går videre uten at vi fornyer oss selv og omgivelsene våre.

Vi har nå alle muligheter til å kjempe for noe som vil ha veldig stor betydning for fremtiden i hele Norddalen! Nemlig en flyplass på Tolstadåsen. Alternativt kan vi jo sitte på en stubbe og være tafatte, passive og litt «Ludvig» til alt som kan få regionen vår til å blomstre. Da kan vi føye oss inn i rekken av pessimistiske spådommer som har slått feil...

Oppfinneren av morsesignalet sa «Amerikanerne trenger telefonen, men ikke vi. Vi har flere enn nok budbringer-gutter» “Vi liker ikke sounden og gitarmusikk er på vei ut,” skal Decca Records ha sagt om The Beatles i 1962. Film-magnaten Daryl Zanuck sa «fjernsynet vil ikke klare å klamre seg fast til markedet etter de første seks månedene. Folk vil snart gå lei av å stirre på en kryssfinér-kasse hver kveld». Leif Osvold skrev i 1996 et leserinnlegg i Dagens Næringsliv med denne bastante overskriften: «Internett en flopp!» En ingeniør fra Boeing var overbevist i 1933 da Boeing 247 ble lansert at dette ble tidenes største. Flyet hadde plass til ti personer. - Det kommer aldri til å bli bygget et større fly, slo han fast.

Nå vet vi bedre. Verdens største passasjerfly Airbus A380 har en kapasitet på 853 personer. Det blir nesten som da Henry Ford sa: Hadde jeg spurt om hva folk ville ha, så ville de svart “raskere hester”. Når bilen først kom så ble svaret et helt annet. Ingen av det ovenfor er direkte sammenlignbart, men historien viser gang på gang at utviklingen går fremover uansett. Pådriverne drar verden i riktig retning mens «huffamei-folket» holder igjen.

Jeg tror ikke at de fleste av oss i Norddalen innser eller forstår hvor stor betydning en flyplass vil ha før den er på plass. Kanskje vi bør tenke på hvilke muligheter som ligger fremfor oss? Verden har alltid gått fremover av mennesker med visjoner, fantasi, entusiasme, pågangsmot og kunnskap. Pessimister og negative sjeler har bare virket som en brems i utviklingen. Det er fortsatt folk som tror at fremtiden er akkurat som nåtiden, bare lengre. Vi har alle et samfunnsansvar for å respektere hva et klart flertall ønsker. I Epinion sin undersøkelse var resultatet så overveldende at skeptikere og motstandere kanskje bør stoppe opp og tenke seg om? En utredning av grunnlag og behov for en flyplass er da vel ingenting å være så redd for, eller hva? Med en utredning får vi informasjon. Med det kommer fakta, da får vi kunnskap, og med dette kan vi ha faktabaserte meninger og egenskaper til å velge riktig.

Mens et fly letter best i motvind, så vil en flyplass gi distriktet vårt en sårt tiltrengt medvind.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags