Ber politikerene lytte til ungdommen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerSom ungdom får vi beskjed om at vi må planlegge framtida vår. Vi må tenke på hvilken utdanning vi vil ta og hvor vi vil ta utdanninga vår. På ungdomsskolen får vi veiledning, og vi får beskjed om hvilke skoler som gir tilbud om de valgene vi ønsker å ta. Vi vet hvilken kompetanse regionen trenger, og vi ønsker å søke en retning som vi vet det kan være gode muligheter å få jobb i. Mange av oss vil faktisk skape ei framtid i vår egen region. De fleste av oss er faktisk gode til å planlegge framtida si. Vi søker, og så er det bare å vente i spenning. Hvor mange blir det som søker i år? Blir det over eller under den grensen noen har satt for at studietilbudet skal kunne settes i gang? Skuffelsen er stor når vi ser at det mangler kun èn søker for at tilbudet skal bli satt i gang! Èn person skal ødelegge for planene til kanskje 9 ungdommer fordi grensen på 10 ikke ble nådd!!

Dette er dessverre noe av det vi ungdommene i Nord-Gudbrandsdal må ha i bakhodet når vi skal planlegge framtida vår. I mars får vi beskjed om at vi kan søke en studieretning, og i mai får vi signaler om at det ikke blir oppstart. Vi har lite tro på at å legge ned et tilbud ett år p.g.a. for lite søkere vil skape noe særlig større søkermasse neste år. Det blir for lite forutsigbart for oss, og skaper stor utrygghet. Det er viktig å ha alternativ i nærheten. Alt dette styret rundt hvorvidt det skal være vgs på Dombås eller hvilke linjer som skal være/ikke være på Otta, skaper usikkerhet for framtidige søkere. Neste års kull på Dombås/Dovre/Lesja er spesielt lite, men de 3 neste årene etter dette er kullene betydelig større. Denne saken hadde vært bedre argumentert for om den hadde vært satt i gang før søkerfristen gikk ut for neste års søkere. Det er urettferdig og respektløst overfor disse elevene å gi de meningsløse forventninger. På Dombås ble det kjempet hardt for å få skolen vi er så stolte av, og nå går det mot nedlegging. Ungdom mister framtidstroen og optimismen!

Når lokale tilbud blir lagt ned, tvinges det fram sentralisering. Om skoletilbudet blir innsnevra vil det får videre konsekvenser for arbeidsplassene. Denne saken påvirker ikke bare neste års videregående elever eller skolen, men hele lokalsamfunnet vårt. Den bestemmer ikke bare skolens framtid, men hvorvidt lokalsamfunnet og bygdene skal eksistere.

Vi vet at politikere må få budsjettene til å gå opp, men vær så snill ikke bruk små miljøer som argument for å la være å sette i gang et tilbud. Det kan ikke være et mål i seg selv å ha fulle klasser slik det defineres. Små miljøer vil vi nok ha på alle felt i vår region i framtida, men vi kan jo ikke stenge av denne delen av Oppland fylke av den grunn! Kanskje må politikere være mer nyskapende og innovative, kanskje det er andre måter å gjøre ting på for at vi skal få opprettholde tilbudene våre?

I Nord-Gudbrandsdal har avdelingene klart å finne gode digitale løsninger som gjør at vi kan ta del i den interaktive undervisningen. De ansatte begynner å få god erfaring med dette. Om vg1 på Dombås legges ned skoleåret 18/19 – hva vil det si for lærerstillingene og lærerkompetansen? Om lærere mister jobben, flytter de kanskje til andre steder, og stedet mister en kompetanse som kan bli vanskelig å bygge opp igjen. Skolen i vår region kan gi tilbud til elever i hele Oppland og resten av landet. Det er ikke grenser for hvordan man kan utvikle digitaliseringen og den interaktive undervisningen, men da må tilbudet være oppe å gå, og alle må være løsningsorienterte. Flere kommuner, reiselivsbedrifter og bedrifter innen transport og logistikk har i de senere år økt antall lærlingplasser. Antall elevbedrifter har økt, NGVGS har hatt rekordmange ungdomsbedrifter i år, det blir arrangert yrkesmesser, elevbedriftsmesser, ungdomsbedriftsmesser o.s.v. Alt dette er med på å styrke interessen for yrkesfag, men for å lykkes helt over tid må det gis rom for at det enkelte år kan være lave søkertall før det legges ned. Vi lever i en tid da det er store svingninger, ting skjer fort, folk er i bevegelse og ting er i endring. Slik er det bare! Ha litt is i magen og gi oss stabilitet og forutsigbarhet!

Vi som er ungdommer i Nord-Gudbrandsdal står samlet om regionen vår, og vi håper dere tar med dere innspillene våre i behandlingen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags