De ser ut til å «glemme» at Nortura på Otta har gått med flere titalls millioner i overskudd hvert eneste år

Av
DEL

LeserbrevNedleggelse av Nortura Otta

Det har blitt slik her i Norge at det er noen som lider av det jeg vil kalle for «gigantomani». Regjeringen bedriver en slik politikk, sammenslåing av kommuner og fylker, omorganisering og nedlegging av lensmannskontor, fengsler, tingretter etc etc, slik kan man holde på. Store konsern har prøvd dette tidligere, nedlegging og omorganisering, med hvilket hell? Det er vel både og vil jeg tro. Det vil til slutt slå tilbake på familier og miljø som skaper sykdom.

Når nå Nortura har tenkt tanken på å legge ned et beredskapsslakteri, så er ikke det særlig godt gjennomtenkt etter mitt og manges syn. Det foregår et hemmelighetskremmeri som savner sidestykke. Man kan lure på om hvorfor det skal være slik, er det noen som er redd for noe? Det har blitt utarbeida en rapport, men den rapporten er Nortura sin eiendom er det sagt. Skal ikke medeierne i Nortura som bor i Gudbrandsdalen vite noe? Inneholder denne rapporten tall som ikke holder mål? Det kan nok være at det er slik. For det første har de satt «bukken som passer havresekken» til å lage denne rapporten, det vil si fabrikkdirektøren i Nortura på Rudshøgda. Det lyser vel inhabilitet lang vei. Nortura Otta skal legges ned for at Rudshøgda skal ta over. Fabrikkdirektøren på Rudshøgda er vel kjent i systemet, også for å «slakte» andre avdelinger, både i Nortura og andre produksjonssteder i samme bransje, i sin arbeidskarriere. Det ser kanskje ut som om han sitter og meler sin egen kake, og ikke har tanke for noe annet. I tillegg til at det muligens holdes en velsignende hånd over hodet hans. Det kan jo hende at lønnen gjør et formidabelt hopp når Otta er lagt ned? Når det gjelder tallmaterialet, så stiller jeg store spørsmål om det. Er det ikke slik at tallmaterialet skal ha en høynet arbeidsgiveravgift? Hvis ikke, så er vel det en blemme som kommer senere? Arbeidsgiveravgiften på Otta er i sone 3 og er på 6,4 %, Rudshøgda i Ringsaker kommune er i sone 1 og har en arbeidsgiveravgift på 14,1%, altså stor forskjell.

Vil ikke dette bli en bra sum når det dreier seg om millioner, mange millioner i omsetning? Nortura har avsatt 93 millioner til omstilling. Det merkelige er at Nortura Rudshøgda drar bort 77 millioner av disse. Det sies at styret har snudd alle steiner, men det er en sannhet med modifisering? De ser ut til å «glemme» at Nortura på Otta har gått med flere titalls millioner i overskudd hvert eneste år, i 2017 og 2018 er overskuddet ca 100 millioner. Anlegget er tipp topp stand, og det trengs ingen store investeringer pr i dag. Tilliten til styret er på et lavmål fra min side. Det ser ikke ut som om det har vært noen som helst kvalitetssikring av den rapporten og de tallene den inneholder, og som er så hemmelig. En uhildet kvalitetssikring er vel mer på sin plass, og det må gjøres for å opprettholde en viss troverdighet. Det er sagt at 30 millioner skal spares i året. Det er vel ikke å snu alle steiner.

De midlene som skal «spares» er mest sannsynlig mindre enn overskuddet på Otta, og da er ikke medlemsnedgangen medregnet. Det er beregnet et medlemsnedgang på 20%, men den kan bli enda høyere, opp mot 80%, og da går det kanskje så ille at Rudshøgda må legges ned fordi de ikke går med nok overskudd. Man kan ikke komme etterpå å si at det tallgrunnlaget som ble brukt ikke holdt mål. Da er det på tide å vurdere stillingen sin.

Tilliten til Nortura sin nedleggelse av Otta er svekket og har skapt et engasjement utenom det vanlige både i Møre og Romsdal, Hedmark og Oppland. Medlemmene og mange med dem misliker det de opplever nå, ja, det opprører de langt inn i sjelen. Det handler om matproduksjon nært der du bor. Lokal mat er et gode i dag. I stedet for å kjøre mye lenger med dyrene er det vel mer miljøvennlig at de blir fraktet inntil 17-25 mil kortere, dette gjelder storfe. Matproduksjonen er også en del av beredskapen vår, det er det faktisk ikke alle som anerkjenner. All slakt av storfe skal foregå på Rudshøgda, gris skal fraktes til Tønsberg, levende eller døde. Dette er da ikke miljøvennlig og slettes ikke kortreist mat. I et reiselivsfylke som nåværende Oppland er så er det slik at turistene etterspør lokal og kortreist mat. Det blir hverken kortreist mat eller miljøhensyn av denne nedleggelsen som fabrikkdirektøren på Rudshøgda mest sannsynligvis ikke har skrevet noe om i denne rapporten. Hvis han ikke har tatt miljøhensyn så er det en svakhet, en meget stor svakhet. Hvis en nedleggelse blitt tatt på feil grunnlag, står det jammen dårlig til i Nortura sin sentrale ledelse, og ikke minst i styret. Er det slakteriet på Gol som bli det neste anlegget som skal utredes av samme personer i Nortura sin ledelse?Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags