Innlandet politidistrikt har kommet med en huskeliste for årets russ. Der ber politiet om at russebilene blir parkert og russekortene forblir i lomma.

To meters avstand

Grunnen til at russebilene- og bussene bør stå er faren for smitte. Det er vanskelig å holde to meters avstand i en buss eller bil. Russekortene kan også vidrebringe smitte.

- Russen må forholde seg til norske lover og regler, slik som alle andre. Dette gjelder alt ifra ordensforstyrrelser, vold, støy, nattero, smittevern og rusmidler til trafikkregler og forsøpling. Politiet er verken snillere eller strengere med russen enn befolkningen ellers. Russen må forholde seg til helsemyndighetenes anbefalinger om maksimum 5 personer samlet med to meters avstand, vaske hender og ikke del flaske. Del heller ikke ut russekort nå – dette kan overføre smitte, sier Næringslivskontakt i Innlandet politidistrikt, Lene Espelund.

Les også:

Vil reagere som vanlig etter alvorlighetsgrad

Politiet vil være ute og følge med på at russen tar sine forholdsregler.

De vil løse opp ansamlinger av russ i buss/bil, fester eller andre steder hvis helsemyndighetenes anbefalinger ikke blir overholdt.

- Det er straffbart og ikke følge dette og kan føre til anmeldelse. Hvis russen bryter norsk lov så vil vi reagere som vanlig etter alvorlighetsgrad. Gi kjøreforbud for russebusser/-biler, hvis gjentatte pålegg knyttet til trafikkforhold eller støy ikke er etterkommet. Vi kommer ikke til å stoppe russ som fester så lenge rusten forholder seg til helsemyndighetenes anbefalinger og opprettholder normal ro og orden, sier Espelund.