Les ei god bok i julen

JULESTEMNING: Rent meteorologisk ligger jula godt til rette for dype lenestoler og en god, gammeldags roman.Illustrasjonsfoto: Biggunsband / Shutterstock / NTB scanpix

JULESTEMNING: Rent meteorologisk ligger jula godt til rette for dype lenestoler og en god, gammeldags roman.Illustrasjonsfoto: Biggunsband / Shutterstock / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Er du blant dem som har bygget deg en stabel av uleste bøker? Jula kan være anledningen du har ventet på.

DEL

– Mange tar seg fri i jula, og sammenhengende tid gir også mulighet til å gå løs på tykke bøker, sier Sindre Hovdenakk, litteraturanmelder i VG.

Hans kollega i Dagbladet, Fredrik Wandrup, supplerer med et stemningsbilde:

– Rent meteorologisk ligger jula godt til rette for dype lenestoler under en passende stålampe og en god, gammeldags roman, mens vinden uler rundt veggene og snøen virvler mot mørket utenfor.

Her er noen av forslagene til julelestestoff:

«En julefortelling» av Charles Dickens (1843)

Historien om egoistiske Ebenezer Scrooge, som blir en bedre mann i løpet av jula. En klassiker som tåler gjenlesning. Gir den helt klassiske julestemningen uten at det er Prøysen. Boka er også filmatisert. En tynn bok du rekker i løpet av første juledag.

* «Ringenes Herre» av J.R.R. Tolkien (1954–55)

Mange kjenner historien og filmene. Den norske oversettelsen av Torstein Bugge Høverstad (1984) er særpreget og språklig artig. Game of Thrones har vært en suksess, og denne typen universer interesserer. Boka er også aktuell fordi Amazon Studios skal lage TV-serie av den.

* «Ti dager som rystet verden» av John Reed (1919)

En medrivende dokumentarbok om den russiske revolusjonen i 1917. Boka er skrevet av den amerikanske journalisten John Reed, som var kommunist og personlig venn av Lenin. Den kom på norsk i 1967, og en ny utgave kom i år. Historisk spennende og aktuell. Ny norsk oversettelse ved Charlie Jansson.

* «Begynnelser» av Carl Frode Tiller (2017)

En plaget mann som skal dø, opplever scener fra livet spilt baklengs. Hovedpersonen er naturvernkonsulent, og boka har et klart miljøperspektiv. Tematikken finner vi også hos forfattere som Maja Lunde. En sterk, eksistensiell historie om bekymring og ansvar.

* «Erik Bye» av Asbjørn Bakke (2017)

Denne gir seg nesten selv. En vellykket biografi om Erik Bye, som spenner fra etterkrigstiden til hans død. Et verk som også tar for seg historien om Norge, NRK og vår kulturhistorie. Noen fortellinger har du hørt, men de tåler både det og noen justeringer.

Artikkeltags