Hans Ole kommer gående over tunet med sønnen Tobias (10) i hælene. Gårdshunden Shira er aldri langt unna, selv om noen fiskere nede ved elva er hakket mer interessante enn journalisten som nettopp kom til gards. Noen timer tidligere reiste nattens turister videre etter fredfulle dager i sommerstua.

– Det har vært fullt i hele sommer, smiler samboer og bonusmamma Elin Beate.

Startet som leietakere- ble gårdeiere

Historien om hvordan ei dame fra Vågå og en kar fra Heidal kom til å bosette seg på Sjoa er både like original som den er unik.

– Vi hadde snakket om det en stund, og var enige om at vi hadde lyst på en slik plass. Jeg for min del har vært på utkikk i sikkert 10 år, sier Hans Ole. En dag kom han over en salgsannonse på nett. Her lå det en mulighet. Men paret syntes det var et stort steg å ta og ble enig med eier om at de kunne prøvebo en periode. Slik gikk det til at de i april i fjor flyttet inn- som leietakere.

– Det er ikke alle som får muligheten til å prøvebo før en kjøper, smiler Elin Beate. I dag er rollene byttet om- hun de kjøpte gården av er nå leietaker.

– Det fungerer så fint. Hun sitter på så utrolig mye kunnskap og erfaring som vi har stor nytte av, sier Hans Ole.

Leier ut sommerstua

Nordre Eide er en gammel gård, kanskje en av de eldste i området. Hans Ole mener det i tidligere tider var bare en Eide gård. Rundt det velstelte tunet ligger det mange hus. På nedsida av gården ligger sommerstua, en tømmerbygning med god takhøyde og plass til hems. Her trives turistene. Etter at de la det ut på Airbnb har responsen vært overveldende.

– Ettersom vi begge har jobb ved siden av har vi leid ut bare annenhver dag nå i sommer, rett og slett for å ha en dag til å vaske før det kommer nye gjester. Vi kunne sikkert tatt imot enda flere, men dette er en testsommer så får vi se hvordan vi gjør det framover.

Airbnb blir stadig mer populært og bare i sommer er det flere i Nord- Gudbrandsdalen som har fått opp øynene for denne ekstrainntekten. Elin Beate erkjenner at hun var litt skeptisk til hvordan hun ville takle å ha fremmede så tett på seg, men det har gått veldig bra.

– Vi har bare positive erfaringer. Du møter mange hyggelige mennesker og huset blir brukt. Folk oppfører seg helt ypperlig, sier Hans Ole.

Tobias (10) og Mia (7) synes også det er kjekt med gjester i sommerstua. De har funnet seg nye lekekamerater og fått øvd på litt engelsk har de også gjort.

– Til å begynne med var det naturligvis bare nordmenn, men så fort grensa åpnet kom det tyskere, smiler Elin Beate. Hun mener beliggenheten mellom nasjonalparkene og med kort veg både til vestlandet og Trøndelag er perfekt for denne type utleie.

Bak sommerstua ligger familiens grønnsakshage. Her er kunstgjødsel og andre vekstfremmende midler strengt forbudt. De luker litt ugress, men ellers får jorda ligge i ro. Her har familien alt av grønnsaker de trenger til eget hushold.

– Det er faktisk folk som har spurt om vi selger grønnsaker, forteller Elin Beate. Hun plukker med seg noen av de vakre blomstene som hun skal pynte med i sommerstua. Nye gjester er ventet og de fortjener en varm mottakelse.

– Det er litt moro å stelle i stand sommerstua for gjester. De kommer nå liksom hjem til oss.

Og selv om sommerens beste blomstringstid snart er over bugner det av vakre vekster på- og rundt tunet.

– Hun som eide gården før oss er gartner og hagen er som du ser- der etter. Vi har litt å følge opp for å si det slik, smiler Elin Beate som vil ha det til at det er Hans Ole som er den flinkeste av dem når det kommer til hagestell.

– Gjestene har gitt tilbakemelding på at de setter pris på at det er så opparbeidet og velstelt her. Den æren er det tidligere eier som skal ha mye av, sier Hans Ole beskjedent.

Noe annet som gjestene setter pris på er dyra på gården. Selv om jorda er bortleid har de både griser og kyllinger. Geiter har de på lån.

– Du trenger ikke kaste mat når du har både gris og høner, smiler Hans Ole og gir grisene en god munnfull.