– Jeg har alltid likt å reparere og skru på ting. Derfor vurderte jeg også mekanikeryrket, forteller Amare og legger til at det var en blanding av tilfeldigheter og lysten til å jobbe med folk som gjorde at han valgte å bli helsefagarbeider.

Nå er han strålende fornøyd med at han tok det valget.

Det var omtrent i midten av mai at Amare fikk tilbud om fast stilling. Det han ikke hadde sjekket på forhånd, var detaljen om at dette tilbudet betinget at han besto fagprøva som også var på samme tid.

Det var med andre ord litt ekstra som sto på spill da Amare gikk opp til fagprøven på Nord-Gudbransdal Lokalmedisinske senter (NGLMS), men glad var han da han besto prøven og endelig fikk fagbrevet som helsefagarbeider. Amare har også hatt lærlingtiden sin der.

Trygt med fast stilling

Ved nyttår begynte Amare og jobbe i hjemmesykepleien og ressursenheten. Etter bestått fagprøve ble dette til en 60 prosent fast stilling.

– Det er først og fremst en god følelse å jobbe med folk, sier Amare og legger vekt på hyggelige tilbakemeldinger som noe av det som betyr mest.

Det å få være med på å gjøre en forskjell i folk liv trekker han fram som det aller største. Når han gjennom jobben merker at han er til nytte for mange mennesker, føles det godt. En annen ting som føles godt, er at han nå har fått fast stilling.

– I sommer er det et stort behov på NGLMS, så jeg kommer til å jobbe mye der fram til august, sier Amare og forteller at han til enhver tid er der hvor behovet er størst.

Tryggheten en fast stilling gir, gjør at Amare nå kan senke skuldrene litt, noe som gjør jobbhverdagen bedre i seg selv.

Gode kollegaer betyr mye

Tidligere har Amare jobbet på Selsro, der han hadde sin praksis. Han har også vært på Otta Brygge. Nå innebærer en typisk dag for Amare morgenstell, servering av mat og en pratestund med pasienter.

– Det er hyggelig å ta dem med ut en liten tur om det går an, sier Amare og forteller at noen liker veldig godt å være ute.

Mens det for noen er nok å sitte på verandaen, er det fint å gi dem som har lyst og krefter til det gleden av å gå en tur.

– Noen sitter i rullestol og noen kan gå litt selv. Så selv om flere vil ut, kan jeg som regel ikke ta med flere samtidig. Men det er travelt og ikke så lett å få tid til gåturer, sier Amare.

I tillegg til gleden over å få jobbe med mennesker, er gode kollegaer noe av det som betyr veldig mye for Amare.

Reparerer sykler

Det som aldri ble yrkesretning for Amare, har blitt en interesse han har tatt opp igjen på fritiden.

Som medlem av Ottadalen sykkelklubb, blir det en del skruing av sykkel. I tillegg til egne sykler, skaffer han seg andre sykler og reparerer dem også. Det er snarere mekanikerinteressen som driver han til dette, heller enn det å tjene på det.

– Jeg selger dem ganske billig Det føles bra å fikse sykler. Det er bedre enn å sitte stille, forteller Amare.

Og nettopp stillesitting er ikke noe han gjør for mye av. Det blir mange og lange turer med Ottadalen sykkelklubb og målet har vært Trondheim-Oslo.

Det har han også gjennomført en gang, men rittet har blitt avlyst de siste to årene. Birkebeineren har han også syklet.

Har full jobb til sammen

Selv om Amare ikke har full stilling, er det som regel nok å gjøre for ham.

– Med ekstravakter har jeg til sammen tilsvarende en full jobb. I tillegg kjører jeg ut aviser hver lørdag, sier Amare.

For fremtiden forteller Amare at han drømmer om å ta sykepleierutdanning. Men det måtte ha blitt på deltid.