Jeg kjører Honda, jeg. En trofast og grei bil som har gått stabilt og fint så langt. Litt vedlikehold må den jo ha, men ettersom kilometrene ruller på trengs det både reparasjoner, vedlikehold og stell. Selv på en av de mest driftssikre bilene som er produsert.

Etterhvert har jeg tenkt på mulighetene om å oppgradere til en annen bil. Ikke visste jeg hvilken bil jeg skulle velge, ikke hvilke muligheter jeg hadde eller hva jeg kunne få. Ingen informasjon om driftsutgifter, stabilitet, størrelse, fordeler med å bytte bil osv.

Turen gikk til en bilforretning der jeg traff en hyggelig selger. Han fortalte at her hadde jeg mulighet til å velge meg en bra bil, og hadde et par modeller i tankene. Nå hadde jeg virkelig godt håp om at jeg var kommet til rett sted. «Kan jeg få vite litt mer om hva dette kan bety for meg? For min familie og meg betyr informasjon og fakta alt, slik at vi kan ta et grundig og gjennomtenkt valg» - Å nei, sjefen min har plutselig bestemt at mer informasjon får du ikke likevel. Vi tror nok at du hadde hatt nytte av å få vite litt mer, men vi vil likevel si nei. Du får nok holde deg til bilen du har. Jeg hadde ikke annet valg enn å godta det, selv om jeg gjerne kunne tenkt meg å ta valget på egen hånd, basert på god informasjon og skikkelige fakta.

Hvis Sp mente at det var best å spenne bein under arbeidet som kunne gi oss informasjon og fakta, hvorfor tenkte de ikke over dette og la forbehold til grunn da de enstemmig stemte for utredning? Akkurat på samme måte som at Ap, Sv og Bygdalista var krystallklare fra første stund at det var helt avgjørende og nødvendig med bred politisk forankring. Selv om jeg er en politisk nybegynner har jeg fått inntrykk at det er en fordel å ikke dikte sangen etterhvert som man synger den. Når Sp valgte å blåse bort flertallsønsket for faktainformasjon ble det selvsagt ikke mulig å fortsette. Selv om jeg har vært en sterk skeptiker til kommunesammenslåing så ønsker jeg aldri å bli frarøvet informasjon. Jeg vil gjerne tenke sjæl.

Tenk om jeg skulle gjort det samme i min jobb i en elektrobutikk. En dag kom det en kunde som hadde sett på en vaskemaskin, men var nysgjerrig på en annen modell. Det skulle tatt seg ut om jeg satte meg på bakbeina og blånektet. «Nei kjære kunde, for 5-6 år siden viste jeg deg en maskin, så det får holde. Nå har det kommet helt andre modeller med andre muligheter, men nå får det være nok av informasjon!» Da hadde jeg nok måtte revurdere om jeg var rett mann på rett sted.

Vi kan jo ikke gjemme oss bak argumentet om den forrige folkeavstemminga hvis en ny utredning kunne avdekket helt andre muligheter? Det handler faktisk ikke bare om å respektere folkets vilje, men ikke minst om innbyggernes rettmessige krav til å få fakta og nødvendig informasjon for å ta et grundig standpunkt. Rett og slett respekt for at folk kan vite hva de sier ja eller nei til. Nå er det toget gått. Jeg hadde en drøm, men beklager alle innbyggere i Vågå; dere fikk aldri muligheten til å få alle fakta. Og på bakgrunn av det kunne si hva dere ønsket i en ny folkeavstemming.

Først ta rede på fakta. Deretter kan du forvrenge dem som du vil. -Mark Twain