En armlengdes avstand

Innlandet SVs fylkestingsgruppe: Hans Olav Lahlum, Mai Bakken og Bjørnar Tollan Jordet

Innlandet SVs fylkestingsgruppe: Hans Olav Lahlum, Mai Bakken og Bjørnar Tollan Jordet Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er et godt og viktig prinsipp å holde «en armlengdes avstand» mellom politisk ledelse og utøvende kunstneres arbeid. Vi i SV synes at det prinsippet blir enda viktigere når det handler om tilbud rettet mot barn og unge.

Denne uken foretok fylkestinget i Innlandet et viktig kulturpolitisk veivalg, knyttet til organiseringsmodell for tilbudene som barn og unge rundt i det nye store fylket får gjennom Den kulturelle skolesekken. Den faglige utredningen fra Telemarksforskning hadde konkludert med at den beste løsningen var en organisering gjennom et eget foretak utenfor fylkeskommunens forvaltning. Det var også et klart uttrykt ønske fra organisasjonene til skuespillere og kunstnere i Innlandet. I Hedmark har man i en årrekke oppnådd oppsiktsvekkende gode resultater med en organisering av Den kulturelle skolesekken utenfor fylkeskommunens forvaltning.

Det var etter dette med både forundring og skuffelse vi fra vår digitale opposisjonsbenk så at Ap og Sp brukte sitt flertall i fylkestinget til å vedta fylkesrådmannens forslag om å tvinge administrasjonen av Den kulturelle skolesekken inn i den fylkeskommunale forvaltningen. Fra fylkesordføreren ble det sagt at forskjellen mellom de to løsningene i praksis var ganske liten. For oss ble det store spørsmålet hvorfor man i så fall fant det så viktig å presse gjennom en så kontroversiell organisering innenfor forvaltningen – til tross for motstand fra de berørte kunstnernes organisasjoner og fra en opposisjon som gikk fra Frp til Rødt i fylkestinget. Noe svar på det fikk vi heller ikke i debatten der.

SV er kjent for å ha en kritisk innstilling til foretaksmodeller. I denne saken støttet vi altså likevel den løsningen. Det gjorde vi fordi vi synes man bør lytte til både hva forskerne anbefaler og hva organisasjonene til de som skal produsere kulturopplevelsene mener. Samt altså, først og sist, fordi vi synes at det i kulturlivet er viktig å slå klart fast prinsippet om en armlengdes avstand. Når SV sier ja til en foretaksmodell, er argumentene for den svært gode. Det var de her.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags