Gå til sidens hovedinnhold

Elitemelk hver dag i 15 år: Fikk sølvtina

Artikkelen er over 2 år gammel

For å få sølvtina må produsentene levere elitemelk hver dag i 15 år. Tirsdag kveld fikk to melkeprodusenter fra Sel og Vågå det synlige beviset på godt arbeid gjennom mange år.

Torun og Per Heringstad fra Heidal og Randi Valde og Roar Sletten fra Vågå ble begge tildelt Tines sølvtine i forkant av årsmøtet tirsdag kveld. Totalt fikk fem melkeprodusenter fra Lom, Skjåk, Sel og Vågå sølvtina denne gangen.

Følgende melkeprodusenter fra dette området har mottatt sølvtine:

Torun og Per Heringstad, Heidal

Randi Valde og Roar Sletten, Vågå

Arnt Inge Kvålshagen, Lom

Kari og Ragnar Hesthagen, Garmo

Eivind Øvrelid, Skjåk

Ikke en eneste glipp

Det er stilles høye krav for å oppnå denne prisen. Hver dag måler TINE kvaliteten på melka fra norske melkeprodusenter. Den beste melka blir kategorisert som «elitemelk». Melka blir blant annet analysert for celletall som forteller om jurhelsa, bakterienivå som forteller om hygienisk standard og frie fettsyrer som forteller om smaken på melka. Melka må selvsagt være fri for medisinrester og dette blir kontrollert ved hver eneste melkehenting. Bønder som klarer å levere elitemelk hver eneste dag i 15 år, blir hedret med Sølvtina.

Kvalitet og grundighet

Elitemelk er den høyeste kvalitetsmerkingen norske melkebønder kan få for melka, og nesten 5 500 dager med god fjøsdrift må til for å kunne motta den eksklusive tina i sølv.

Styreleder Trond Reierstad er stolt over hvor dyktige og grundige mottakerne av Sølvtina er. Bak prestasjonene ligger yrkesstolthet, gode hygienerutiner og grundig planlegging og oppfølging av alle deler av gardsdrifta, med stor vekt på å ta vare på dyra på beste måte.

– Høy kvalitet er det beste konkurransefortrinnet norsk melkeproduksjon har i konkurransen med utenlandske aktører. I løpet av de siste årene har andelen elitemelk økt jevnt. Det betyr at norske forbrukere får melk i verdensklasse, sier Trond Reierstad i ei pressemelding.