– Nå er det tomt, men i morgen blir det loppemarked med masse klær og ting i gymsalen her på Otta skole. Det føles godt å hjelpe noen som trenger det, sier Jakob Nilstad, nestleder i elevrådet på 5.–7. trinn og Henrik Rindhølen Rudi, leder for elevrådet. Begge to går i 7. klasse.

De sier at ideen kom fra noen elever i en annen klasse. Men etter hvert viste det seg at ikke bare flere på Otta skole, men også elevene på Nyhusom, hadde tenkt på akkurat det samme. Dette blir slått sammen til et felles arrangement der alle elevene fra 1. til 7. trinn deltar. Elevrådet håper at så mange som mulig kommer for å gi sin støtte til flyktninger fra krigen i Ukraina.

Satte i gang idémyldring

Etter en idémyldring fra 5. til 7. trinn sorterte de ut de 9 beste ideene på et elevrådsmøte. Opprinnelig hadde de dobbelt så mange gode forslag.

– På elevrådsmøtet var det mye motivasjon og innsatsvilje, forteller Rune Solhjem, ansvarlig for elevrådet.

Han sier at det å jobbe på tvers av klassetrinn mot et felles mål har vært veldig givende for elevene. Etter to år med restriksjoner synes de at det er godt å få tid til å være samla felles.

Flere ting som skjer

I dag, torsdag, løper elever på 1.–4. trinn for Ukraina og bidrar med så mange runder som mulig rundt Nyhusom. Barna har også en egen flaskepant-aksjon og noen har også produsert ting som skal selges fra salgsboder i sentrum.

Fredag denne uka blir det liv og røre i sentrum med gatemusikanter, loppemarked, salgsboder, lotteri og kafé. Det skal også være flaskeinnsamling der elever henter flasker hos private som ønsker å gi bort panten. Enkelte elever kommer til å arbeide hjemme, mot at lønna går til aksjonen.

Mange gode ideer

Elevene har tatt med seg klær hjemmefra som de ikke lenger bruker, for å selge på loppemarked i gymsalen på Otta Skole i morgen. Det som ikke blir solgt leveres til flyktningmottaket eller til gratisbutikken på Amfi Otta. I tillegg blir det flere salgsboder i sentrum. I dag har elevene fått lov til å bruke litt tid på skolen til å produsere mye av det som skal selges i bodene i morgen.

– Vi skal lage armbånd med blå og gule farger. Og det skal tippes hvor mange klinkekuler som er i et glass, forteller Nilstad.

– Kafeen blir enten på skolen eller i sentrum, men det er stor sjans for at den blir på skolen siden det er her skolekjøkkenet er, sier Solhjem.

Håper på god stemning

Aksjonen er skrevet om på skolens facebookside. Det er også en egen gruppe elever som produserer plakater som skal henges opp.

I tillegg har elevene oppfordret seg selv til å gå med blå og gule klær denne dagen, om de har. Siden aksjonen er lagt til den siste dagen før påske, håper de på både turister og god stemning i sentrum.

– Så håper vi at pengene sitter løst, sier Henrik Rindhølen Rudi.

- Hvor går pengene?

– Det vi får inn skal gå til Unicef, Røde Kors og til Sel kommune, forteller elevrådsrepresentantene.

Det som kommer inn av kontanter, går rett til Sel kommune for bruk på flyktninger som allerede har kommet hit. FAU vil opprette en egen Vipps-konto.

- Det er litt motivasjon for elevene å få vite hva de selv har fått inn, mener Solhjem.