Nattehimmelen er truet av lysforurensing

Av
DEL

LeserbrevMørketiden er her og snøen er kommet på fjellet. Mitt nyttårsønske er til alle vi som har strøm på hytta og utelys: Bytt lyspære til en med sensor for bevegelse!

Jeg har hatt hytte på Mysusæter i Rondane i 25 år, og jeg, som en del andre hytteeiere, fikk lagt inn strøm for 10 -15 år siden. Min bekymring nå er at stadig flere, iberegnet meg selv, lar utelyset står på. Min nabo gjorde meg oppmerksom på at lyset i min utelampe er skarpt. Det hadde jeg ikke tenkt på, at mitt utelys sjenerer naboen! Det fikk meg til å tenke gjennom hva dette utelyset er godt for. Vi fant alltid fram til hytta også før det ble strøm.

På nyere og regulerte hyttefelt er det blitt vanlig med mye belysning som lyser opp fasadene på hytta. Men her oppe på Mysusæter, hvor det ikke en gang er veg fram til hytta, har det vært mere uberørt. Det er nettopp det vi setter så stor pris på, vi som har hytte her.

Nattehimmelen over Rondane er stor og mektig. Stjernehimmelen er tydeligere og mere imponerende enn noe annet sted jeg vet om. Når det er stjerneklart og månen lyser, skimtes Rondanemassivet, slik som på det kjente maleriet til Harald Sohlberg, «Vinternatt i Rondane». Dette er et sjeldent mektig og vakkert syn, og en naturskatt som jeg unner alle, og som jeg håper vi kan ta vare på, så den ikke går tapt i elektrifiseringen av fjellet.

Jeg har bestemt meg, og vil slå av utelyset ved første anledning, og skifte lyspære til en med sensor for bevegelse. Så enkelt! Da vil lyset komme på hvis vi trenger det for å hente ved, eller når vi spenner på skiene for å ta oss en måneskinns-skitur under den store, vakre himmelhvelvingen. Men jeg kan ikke redde nattehimmelen alene…

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags