Nord-Gudbrandsdal jordmorvakt – 10 år

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserbrev5. mai markeres den internasjonale jordmordagen verden over. Hvert år fødes rundt 60.000 barn her i landet. Norge er ett av verdens beste land å føde i. Takket være kompetansen som landets jordmødre har, kan blivende foreldre føle seg trygge på at barnet vil komme til verden på en trygg og god måte.

Det samme kan vi si lokalt. Vi ser med stolthet på vår jordmorvaktordning i Nord-Gudbrandsdal, som i år feirer 10 år.

Vaktordningen er unik for landet og ble etablert som en felles tjeneste mellom kommunene Skjåk, Lom, Vågå, Dovre, Sel og Lesja i samarbeid med Sykehus Innlandet. I Nord-Gudbrandsdal i dag har vi seks jordmorstillinger, en i hver kommune. Deler av stillingene er rettet mot blant annet svangerskapsomsorg, hjemmebesøk og oppfølging både før og etter en fødsel. Resten av stillingen er som vaktberedskap med følgetjeneste lokalisert ved Nord-Gudbrandsdal lokalmedisinske senter (NGLMS) på Otta.

Vi mener det er veldig viktig å ha en tjeneste som er kompetent, som formidler trygghet for gravide og som følger våre gravide på den langen vei til fødeavdelingen på Lillehammer. Det å ha lokal jordmorvakt gjør at gravide slipper unødvendige lang reise til sykehuset i de tilfeller det kan avklares lokalt.

At vi har jordmødre i bygdene i dag er like viktig som det har vært gjennom all tid. Kvinner i distriktene trenger jordmødre! Det å ha god jordmor dekning er en viktig del av det å sikre god kvinnehelse. Å ha et godt tilbud og omsorg for nye familier og nybakte mødre kan også ses i sammenheng med satsingen på tidlig innsats.

Det å ha kompetente jordmødre er viktig, men som vi kjenner igjen innenfor helsesektoren er det ikke alltid like lett å rekruttere arbeidskraft. Vi vil fortsatt holde fokus på og arbeide for å rekruttering fremover. Det er viktig at vi har som mål å utlyse jordmorstillinger attraktive stillingsprosenter, slik at vi i framtiden greier å rekruttere nødvendig kompetanse.

Nord-Gudbrandsdalen trenger flere innbyggere og da er det viktig at vi sikrer ei god jordmor -tjeneste for de som bor her. For det er ikke en selvfølge alle steder.

Vi har ei av landets beste jordmorvaktordning slik den er organisert i dag. Det viser at det var et riktig grep vi tok da vi beslutta å lage ei felles vaktordning for Nord-Gudbrandsdal. Dere jordmødre er de som skal ha æren for å fylle den med god faglig kvalitet!

Nå har vi hatt 10 år med jordmorvakta som er veldig bra og som levere gode resultater. Det er viktig at vi fremover sikrer det tilbudet vi har og er med å videreutvikler tilbudet fremover.

Vi er svært glade og stolte over jordmorvakta som er med å ivareta våre gravide og alle våre kommende gravide oppi hos oss.

Så i anledning den internasjonale jordmordagen vil vi få takke for den gode jobben dere gjør.

Gratulerer med 10 års jubileet til jordmorvakta i Nord-Gudbrandsdal!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags