Applaus gir ikke mat på bordet

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Korona er ikke til å spøke med. Folk over hele verden jobber nå dag og natt som en konsekvens av dette viruset. Mange av oss klapper og heier på yrkesgrupper som står i frontlinja. Spørsmålet er bare hva skjer når applausen stilner? Egentlig stiller jeg meg også spørsmål om hvor applausen var før koronaviruset.

Yrkesgrupper som nå er spydspissen i å holde landet i gang i stor grad kvinnedominerte, var det i din bevissthet? Vi ser for eksempel helsefagarbeidere, renholdere, butikkmedarbeidere, miljøarbeidere og lærere som jobber nå døgnet rundt for at vi skal få en så normal hverdag som mulig. De redder livet vårt, på en eller anna måte. Dette er også damene som taper i kampen om likelønn.

Du får ikke lån i banken med 18,7 prosent fast stilling, selv om du jobber 100 prosent i praksis. Det hjelper ikke. Det er kvinner som stort sett går i slike stillingsbrøker og i tillegg er lønn på langt nær lik hva den er for en mann i privat sektor med like lang utdanning. Kvinners mulighet til å bo og etablere seg uten en mann er av samfunnet ikke prioritert som viktig. Det gjør meg forbanna.

Kvinner tjener fortsatt bare 87,7 prosent av et menn gjør i årslønn. Å ha ei lønn å leve av er noe av det viktigste vi gjør for å fremme likestilling i samfunnet. Blant kvinner og menn med bachelorutdanning tjener menn 17 prosent mer. Lik utdanning, gir ikke lik lønn. Det er også slik at kvinner og menn er overrepresentert i ulike sektorer, kvinner i den offentlige og menn i den private. Det er meningsløst at bygging av veg gir deg bedre lønn enn å redde liv.

Vi trenger nasjonale politikere som tar nødvendige grep for å oppnå likelønn. Vi må ta modigere valg som tetter lønnsgapene. I tillegg må partene i arbeidslivet ta ansvar ved sentrale forhandlinger for at dette virkelig løftes fram som et viktig tiltak for hele samfunnet. Det må også bli slutt på at likestillingen skal vike for hensynet til andre interesser og mål i samfunnet.

Applaus gir ikke mat på bordet! Det er på tide å våkne. Vi må løfte lønningene for disse livsviktige yrkene, og vi må ikke minst ta grep og sørge for lik lønn for likt arbeid.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags