Åpner koronatelefon for barn og unge:-I den grad vi kan være med på å lette trykket, mener vi det er et veldig godt tiltak

Hilde Engvik Lusæter, leder for PPTNG (Pedagogisk-Psykologisk Tjeneste Nord-Gudbrandsdal) har rigget seg hjemmekontor i stua.

Hilde Engvik Lusæter, leder for PPTNG (Pedagogisk-Psykologisk Tjeneste Nord-Gudbrandsdal) har rigget seg hjemmekontor i stua. Foto:

Kommunene i Nord-Gudbrandsdalen åpner en telefon for barn og unge som opplever bekymring rundt det nye koronaviruset. Telefonen er åpen for barn og unge opp til 18 år.

DEL

- Vi har aldri hatt et lignende tilbud, men håper og tror det kan være et bidrag i den vanskelige situasjonen alle står oppe i nå. I den grad vi kan være med på å lette trykket, mener vi det er et veldig godt tiltak, sier Hilde Engvik Lusæter, leder for PPTNG (Pedagogisk-Psykologisk Tjeneste Nord-Gudbrandsdal).

Det er ansatte i Nord-Gudbrandsdal PP-tjeneste som skal betjene telefonen. Du kan være anonym og de ansatte har taushetsplikt.

Telefonnummeret er 480 77 880. Telefonen har åpningstid fra kl. 10.00 – 20.00 på hverdagene og kl. 12.00-17.00 i helgene, og vil være i drift så lenge situasjonen tilsier det.

- I tillegg til telefonen, har vi også laget en chattemulighet for barn og unge på PPT NG sin facebookside. Den heter PPT Nord-Gudbrandsdal, opplyser hun.

Stor omstilling

Engvik Lusæter sier den endrede situasjonen med at skoler og barnehager er stengt, er en stor omstilling for alle.

– Generelt prater vi mye om det i PPT-tjenesten. Hva er situasjonen for barn og unge, og hva er deres behov. De barna som har størst omsorgsbehov skal bli ivaretatt i barnehage og skole. Det er flere andre som har vanskelige hjemmeforhold, som nå ikke får den ukentlige rytmen. Vi tenker på hvordan det blir for dem. For alle, også uten store omsorgsbehov, er det en stor omstilling.

Hun sier at både det med forankring i ukerytmen og at det er mye i nyhetene som går på sjukdom og vansker, gjør at de tror mange kan få spørsmål de lurer på.

– I nyhetene brukes det mange sterke ord, og enkelte ting katastroferettes. Vi tenker at mange barn og unge kan få mange spørsmål rundt hele situasjonen, sier hun.

Spent på responsen

Telefonen åpnes mandag 16. mars. Engvik Lusæter er veldig spent på responsen.

– Vi har lagt ut informasjon i sosiale medier, og vi ser at det er delt veldig mange ganger. Vi har fått tilbakemeldinger om at lærere har lagt inn informasjon om telefonen i ukeplaner til elever, om at det går an å ringe denne telefonen hvis de vil prate med andre enn lærere og foreldre. Vi håper telefonen blir brukt om det er behov for det.

Hun sier PPT er fagpersoner inn i arbeidet med barn og unge.

– For noen kan det være vanskelig å snakke med de nærmeste rundt seg. Og noen er vant til å bruke slike telefoner. Da er det godt å vite at det finnes en telefon du kan ringe.

Så et intervju med Røde Kors

Engvik Lusæter sier det har vært med og mer fokus på de unges situasjon, både gjennom Kongens tale og fra statsministeren

– Det var to ting som gjorde at vi reagerte så fort. Jeg så et intervju med Røde Kors som tok dette opp. Jeg tenkte at vi kunne få til noe lignende her. Før jeg fikk tenkt noe mer ringte min leder og fortalte at det var opprettet et lignende tilbud i Midt-Gudbrandsdal, og lurte på om vi skulle prøve å få til noe her i Nord-Gudbrandsdalen. Jeg sa ja med en gang, sier hun.Artikkeltags