Gå til sidens hovedinnhold

10 kommuner i Gudbrandsdalen samler seg mot omstridt forslag:- Kommuner i Gudbrandsdalen kan miste over 100 millioner kroner i kraftinntekter

Artikkelen er over 1 år gammel

10 kommuner i Gudbrandsdalen samles til felles kommunestyremøte for å vise sin motstand mot kraftutvalgets forslag. Kommunene i Gudbrandsdalen kan miste over 100 millioner kroner i kraftinntekter dersom forslaget fra kraftutvalget går gjennom.

-Forslaget fra utvalget er meget frekt og historieløst. Nå må vi bruke alle våre krefter på å få satt en stopper for at forslaget blir vedtatt, sier ordførerne Bjarne Eiolf Holø i Lom og Rune Støstad i Nord-Fron i ei pressemelding.

Distriktskommunenes kraftinntekter er under press. Tidligere denne måneden la Per Sanderrud fram kraftutvalgets forslag. Utvalget foreslår blant annaå fjerne alle de kommunale ordningene for 175 distriktskommuner som har avstått neturressuser til Vannkraft.

Les også

Kritisk til forslaget om endringer i skattesystemet for norsk vannkraft:– Burde vært makulert

Nå samles 10 kommuner til felles kommunestyremøte for å samle seg om en felles uttalelse.

-Dett vil være tidenes distriktsran og det er en krigserklæring mot distriktkommunene. Dette er en dramatisk situasjon og dersom forslaget går gjennom vil det ramme velferdstilbudet for mange i Gudbrandsdalen. Vi ønsker å markere alvoret i situasjonen ved å samles til felles kommunestyremøte, sier Holø og Støstad.

Det felles kommunestyremøtet skal arrangeres på Vinstra den 4. desember. I tillegg til nesten 200 kommunestyrerepresentanter kommer det folk fra både LVK, Energi Norge og fra energiselskapa i Gudbrandsdalen.

-Både næringa selv og vi som kraftkommuner reagerer sterkt på forslaget. Derfor ønsker vi også å utarbeide en felles høringsuttalelse fra kommunene og energiselskapene i regioen. Forslaget er et alvorlig brudd på en over 100 år gammel samfunnskontrakt. Vi kommer aldri til å akseptere at dette forslaget blir vedtatt. Alle kommunene som er forespurt er positive til initiativet og vi håper alle 10 blir med, sier Holø og Støstad.